Hur du söker sommarjobbet

Om du inte har stor vana att söka sommarjobb och undrar hur du ska göra så ger vi lite tips här.

Skriva CV och ansökningsbrev
Börja med att skriva ett så kallat ”CV” (som man kan kalla är din meritförteckning). I ditt CV ska du skriva ditt namn, personnummer, adress, och dina kontaktuppgifter. Du ska också skriva vilka utbildningar du gått och vad du jobbat med tidigare vilket inte måste vara fasta jobb, utan det kan vara praoplatser, frivilligt arbete, erfarenhet av föreningar och annat som gett dig värdefull erfarenhet.

Se till att någon annan läser igenom och ser så att det inte står något galet som du kanske inte tänkt på. Var noga med att du inte har en massa stavfel eftersom det ger ett slarvigt intryck.

Här kan du se hur ett CV kan se ut: http://nyung.lo.se/soka-jobb/cv/exempel-pa-en-cv/

I ansökningsbrevet som är själva brevet till arbetsgivaren skriver du kortfattat om vem du är och varför du söker jobbet eller varför du tror att du skulle passa för tjänsten.
Många glömmer skriva vad de är bra på, så tänk ut vad du kan och få med de saker som en säger vilka kunskaper du har. Har du tex jättebra minne eller duktig på siffror? Kanske är du en fena på datorer eller väldigt social och har lätt att ta människor.

Här kan du se hur ett ansökningsbrev kan se ut: http://ung.lo.se/soka-jobb/ansokningsbrevet/

Skicka även med kopior på papper som kan styrka de kurser/utbildningar du gått och bevis för de andra erfarenheter du skrivit om, tex intyg från tidigare arbetsgivare.

Vilka jobb bör du söka?
Det är oftast större chans att du får sommarjobb som du känner på dig att du passar bra till, och lägger lite mer tid och energi på att ”jaga” än att söka massor av slumpade jobb utan att följa upp dem. Se också till att det finns flera saker i din ansökning som arbetsgivaren kan tycka gör att du passar bra till tjänsten.